Thursday, December 23, 2010

Kamenashi Kazuya

this is first time try to draw kamenashi kazuya or kame, actually nak determined berape lama masa yang diperlukan untuk siapkan 1 lakaran human face..until everyone can recognized that person..ok around 20 minutes..urrmm lama gak..
nak introduce gak kame ni siapa..ok sebenarnya dia japan singer untuk band KATTUN, umur dia,tempat lahir dia...occupation dia..sila refer pada encik google..heee. in other word kame sebenarnya juga name untuk rabbit tukang lukis ni..agak minat sangat ke cik tukang lukis ni dengan kame..urrmm..biasa-biasa je, minat certain lagu (pembetulan statement: minat certain lagu yang biasa nya sing the song by group)

*sorry ye..camera picture is not really good, i will try upload the scan picture sooner*

ok ni dia gambar rabbit yg dipanggil sebagai kame...and next picture is real kame..



Thursday, December 16, 2010

sungai

finally picture ni siap pn akhirnya,even start from may 2010. rase nya ia mengambil masa yang extremely lama giler..woha3.. actually bukan sengaja nak siap kan lambat. banyak perkara yang perlu dilalui semasa siapkan art work ni..hope you like it :)
firstly, semasa art work ni diproses menjadi sebuah lukisan..berlaku perubahan mood, dimana tukang lukis kehilangan mood..(berkemungkinan juga disebabkan penat bekerja, kerje cikai2 je.) jadi ia tersadai kat dalam rak buku yang menimbum kat dalam bilik. art work ni antara collection yg paling diminati oleh tukang lukis sendiri, kerana gambaran kepada keadaan yang aman dan damai, refreshing..suasan hutan, ada sungai..yang mana pada musim ni digambarkan pada musim bunga kot.. far from pollutant, jauh dari kesibukan kawasan yang memekak-mekak (a.k.a..suasana bising)
daripada komen yang diperolehi daripada fb,ada yg mengatakan ada sampan yang tersadai dekat pada batu tu..maybe la kot,tapi for me.it just daun la..
art work terpaksa dibahagi dua kerana keadaan printer yang tak dapat nak support size drawing block yg besar :)




Monday, December 6, 2010

home



sekarang ni just gune pencil mode, kat depan pintu depan rumah

Thursday, December 2, 2010

pencil mode






2010...byk sgt

kampung nelayan

Gambar ni actually tak siap lagi, tapi memang takat ni je kot gambar ni sebab aku dah kehilangan mood untuk terus menyiapkan gambar ni..maybe disebabkan factor idea datang dan pergi dalam sekelip mata.. gambar ni sekitar tahun 2005, after abis spm

senja

2002, kalau tak silap la gambar ni aku lukis.. tak tahu nak comment apa..hurmm (= =')
rasenya dapat idea drp tengak burung yang pulang petang..entah lah..dah lama sangat, sampai dah tak ingat

biru

Tema gambar ni biru, gambar ni mengingatkan aku pada picture yang sama tema dengan gambar ni. Actually gambar ni macam ganti picture yang hilang tu, aku memang sengaja guna colour biru semua ia tidak ada kaitan dengan ink habis ataupun low budget cost untuk colour painting. Lukisan ni aku settle kan around last year 2001

plastic bottle

Entry ni ialah sambungan dari entry sebelun ni yang bertajuk water container, picture ni pun aku draw time aku form 1..kelas pend. seni gak...senang kata aku paling suka time kelas ni..reasonnye simple..TAK PAYAH BACA BUKU...hahaha
hampir 9 tahun aku simpan picture ni, baru aku sedar ada beberapa kekurangan pada picture ni, contohnya gambar ni nampak kaku..

next picture ni aku dah retouch guna adobe photoshop, gune simple tools je seperti brush and gaussian blur dan tidak dilupakan juga kepada siHitam yang membantu menambahkan shadow pada picture ni..bagi aku gambar yg second more better, sebab logik..

Wednesday, December 1, 2010

water container

dua-dua gambar ni menunjukkan container untuk isi air..yang membezakan picture ni ialah suhu air yang akan di isi dalam bekas tu


ok gambar ni aku lukis masa form 1 around 2001, first time aku jumpa picture ni..rase macam tak caya aku still simpan this picture..tak silap aku picture ni salah satu homework subject pendidikan seni a.k.a pendidikan seni visual, after that bile masuk next year subject pend. seni telah dimansuhkan untuk kelas kitaorang yang ambil subject tambahan bahasa arab...[ambik bahasa arab...tapi until now aku still tak pandai bahasa arab..adeh...lembab sungguh aku ni..ish3]

about this picture, maybe we need to retouch..maybe that time aku never know about relevant atau tak sesuatu picture...
ok ni dia area yang patut colour dulu..



water container yang kedua akan disambung dalam entry yg lg 1